Fysiologiska effekter av kaffe

Fysiologiska effekter av kaffe

En gång i tiden ansågs kaffelösheten vara ett ohälsosamt beroende, men numera vet vi redan att den uppfattningen är överdriven. Forskare har bevisat att måttlig konsumtion av kaffe kan ha en positiv effekt på våra kroppar. Vi kanske tänker på kaffe som ett näringstillskott, men sorten och mängden spelar roll.

Kaffe innehåller niacin, kalium, magnesium och mangan. Men de mest fördelaktiga fysiologiska effekterna av denna dryck beror på dess stora innehåll av antioxidanter.

Fysiologiska effekter av kaffe

En kopp kaffe innehåller mer än dubbelt så mycket antioxidanter som samma mängd grönt te. Och antioxidanter är verkligen nödvändiga: de stöder kroppens kamp mot de fria radikaler som är ansvariga för åldrandet.

Enligt vissa studier kan kaffe till och med skydda kroppen från vissa typer av cancer. Kaffe innehåller klorogensyra, som hämmar upptaget av glukos, vilket bidrar till att upprätthålla de ideala blodsockernivåerna samtidigt som det blockerar utvecklingen av typ 2-diabetes. Vissa studier hävdar också att regelbunden kaffekonsumtion kan säkerställa en skyddande effekt mot Parkinsons sjukdom och levercirros. Dessa positiva effekter är inte kopplade till koffein, utan till andra komponenter, så de som älskar koffeinfritt kaffe kan också dra nytta av dessa.

Fysiologiska effekter av kaffe

Kaffe kan också vara användbart under en bantningskost eftersom det stimulerar ämnesomsättningen i organismen, avfärdar lagrat fett samtidigt som dess kaloriinnehåll är minimalt, så det innebär inga extra kalorier när det konsumeras utan tillsatt socker eller med sötningsmedel. Grönt kaffe är definitivt nyttigare än traditionellt kaffe, så det är det bästa valet för dieter. Grönt kaffe hämmar insugningen av socker, har en positiv inverkan på hungerkänslan och ökar lipolysen.

Självklart är kvantitet och kvalitet viktiga faktorer. Det rekommenderade dagliga intaget är tre koppar, vilket definierades med hjälp av poängen för koffeininnehållet. Koffein är säkerligen en av de mest fördelaktiga komponenterna i kaffe, men koffeinfritt kaffe kan också vara till hjälp. Hur som helst är det viktigaste grundmaterialet av hög kvalitet. Om vi håller oss till den rekommenderade mängden kan kaffedrickandet alltså bara vara till vår fördel. Vi bör dock naturligtvis inte heller glömma bort idrott och god kost om vi vill undvika sjukdomar.