Vem är barista?

Vem är barista?

Vem är barista? Ordet låter riktigt bra och runt. Det används ofta nuförtiden, men det är inte alla som är barista och som kan göra en kopp kaffe. En barista är en riktig kaffespecialist som ska kunna alla detaljer kring kaffebryggning.

Enligt den officiella definitionen är en barista en person som huvudsakligen ägnar sig åt beredning och servering av espresso och andra typer av kaffe. Men i själva verket är historien mer komplicerad, eftersom kaffebryggning inte är en så enkel uppgift som den kan verka vara vid första anblicken. Det finns många faktorer och picknickar som en riktig barista bör ta hänsyn till och vara medveten om. Till exempel jordmån, dosering, packning, vattenmängd och temperatur, för att bara nämna några.

Detta är verkligen en separat konst som kräver en hel del studier och övning. I grund och botten måste baristaen känna till kaffemaskinens funktioner och veta hur man gör ett perfekt kaffe, men han kan också vara bekant med te och andra varma drycker. En bra kaffespecialist vet vilka kaffesorter som ger den bästa espresson eller cappuccinon och vet hur man gör det perfekta mjölkskummet.

Vem är barista?

Kaffekulturen började ta fart under 1800-talet, vilket naturligtvis innebar att efterfrågan på kaffespecialister började öka betydligt. Begreppet barista uppstod dock först i början av 1900-talet, när espressomaskinerna dök upp och började användas allmänt. I dag har vi redan en hel del utbildningar och specialiserade skolor, men detta fenomen var inte typiskt förr i tiden. Kaffespecialister brukade skaffa sig kunskap på ett privat sätt som sedan fördes vidare. För länge sedan dominerades detta yrke av män, vilket fortfarande är ungefär sant, men även kvinnor är alltmer intresserade av detta ämne.

Baristorna måste lägga alla sina kreativa impulser i sitt arbete eftersom de måste skapa perfekta espresson, göra fina och konstnärliga mjölkskum och uppfinna spännande recept. Latte art handlar om att göra speciella teckningar ovanpå mjölkskummet. Skulle du ha trott att vissa personer specifikt specialiserar sig på denna aktivitet? Latte art blir mer och mer populärt.

Vem är barista?

Frågan kan dyka upp hos oss: ställer inte den tekniska utvecklingen baristornas arbete i skuggan? Är de verkligen nödvändiga? Tja, de kan vara nödvändiga, förutsatt att det finns ett behov hos konsumenterna av kreativa lösningar, estetik och fler och fler upptäckter och recept.

För att inte tala om att även moderna maskiner kräver expertis och förståelse.

Det finns till och med världstävlingar för baristor, där de kan mäta sina kunskaper. De seriösa kaffeproffsen måste tillreda och servera en espresso, en cappuccino och en så kallad signaturdryck till jurymedlemmarna. Vanligtvis har de tävlande cirka 15 minuter på sig att utföra denna uppgift. Juryn tar hänsyn till aspekter som harmoni mellan smakerna och hygien.

Baristorna måste känna till kaffets själ och vara uppmärksamma på de olika små nyanserna.