Vad är det som gör kaffe gott?

Vad är det som gör kaffe gott?

Den första klunken av det nyberedda kaffet kan vara ett riktigt trevligt ögonblick. Men om kaffet inte är väl tillagat – med uppmärksamhet på detaljerna – kan vi bli besvikna. Det finns många faktorer som påverkar kaffets kvalitet. Ibland får vi olika resultat även om metoden är densamma. Vi bör verkligen vara uppmärksamma på följande saker:

Vattenkvalitet

Den största delen av kaffet är vatten, så vi kan naturligtvis inte få ett kaffe av god kvalitet utan bra vatten. Använd inte ett vatten för kaffebryggning som du inte skulle dricka. Klorerat, hårt vatten med hög järnhalt kommer definitivt att ge en dålig smak. Så filtrerat kranvatten eller mineralvatten på flaska rekommenderas.

Vad är det som gör kaffe gott?

Oxidation

Kaffe bör förvaras hermetiskt eftersom syre kan döda det. Vi bör förvara det i en luktfri, luftfast låda, på en sval och torr plats. Detta gäller både kaffebönor och malet kaffe.

Redskapens hygien

Oavsett vilken metod du använder för att bereda kaffet är hygienen en mycket viktig faktor. Det gäller både för aeropress och allt annat. En ren maskin är oumbärlig för att få ett gott kaffe. Om kaffesump ligger kvar inuti i veckor eller om du bereder kaffe med smutsiga händer blir resultatet givetvis kritiserbart. Låt oss bara rengöra arbetsredskapen.

Vad är det som gör kaffe gott?

Temperatur

Kaffearomer är mycket känsliga för temperatur, så även små fluktuationer kan påverka aromernas och doftämnenas läsbarhet. Så vi bör vara medvetna om att inte använda för varmt eller för lite varmt vatten. En annan viktig detalj är förvärmning av koppen. Låt oss bara nå den med lite varmt vatten så blir vårt kaffe inte kallt över tiden.

Adekvat rostning

Om vi inte uppmärksammar tillräcklig rostning är det nästan säkert att vi får ett bittert kaffe med bränd smak. Naturligtvis spelar olika smaker en roll även här: Italienarna är till exempel kända för att ha en starkare rostning. Denna stil kan verka överrostad för vissa, medan en italienare kan tycka att ett ungerskt kaffe är underrostat. Så rostning är definitivt en sann konst. Underrostning kan också vara obehagligt eftersom de bästa aromerna inte kommer fram.