Intressanta fakta om Kenyanskt kaffe

Intressanta fakta om Kenyanskt kaffe

Enligt experter är Kenya en av kaffets mest tillförlitliga källor, tack vare det stränga kvalitetskontrollsystemet i Afrika – och den miljömedvetna odlingen av buskarna med en låg mängd kemikalier. Här är några intressanta fakta om kenyanskt kaffe:

1800-talet, när allt började

Även om Kenya är ett grannland till Etiopien började kaffeodlingen först i slutet av 1800-talet, tack vare en skotsk missionär, John Paterson. Fram till 1923 producerades dock kaffe endast i områden som beboddes av europeiska bosättare, därefter spreds det till andra regioner i landet.

Ett perfekt tropiskt klimat

Landets tropiska klimat är mer än idealiskt för kaffeproduktion. Det är svårt att skilja mellan månader med balanserad temperatur, årstiderna är praktiskt taget obefintliga. Två regnperioder (april-juni och oktober-november) diversifierar mikroklimatet och under de återstående torra månaderna kommer skörden.

tree between green land during golden hour

Ständigt förbättrad kaffeproduktion

Idag är Kenya bland de 20 största kaffeproducerande länderna i världen, men kvaliteten är viktigare än kvantiteten. Många är överens om att Afrikas bästa kaffekvalitetskontroll fungerar i Kenya, vilket främst beror på den strikta regleringen av sektorn genom enpartisystemet efter kolonialtiden. Det politiska systemet förvandlades till en flerpartirepublik under det senaste decenniet, marknaden blev fri, men regleringen kvarstod.

Försäljning via auktionshuset

Auktionssystemet infördes på 30-talet, de flesta material säljs fortfarande genom detta. Merparten av kaffet odlas på mindre plantager och Kenyas kafferåd köper upp det. Organisationen väljer ut bönorna, gör provningar och auktionerar ut dem på auktionen. Detta tvingar odlarna att producera kaffe av högsta kvalitet. Den här processen säkerställer en jämnhet av högkvalitativa kaffesorter och en erkänd karaktär.

Ett brett utbud av producenter, en distinkt smak

Landets totala produktion ges av 700 tusen primärproducenter. I de flesta fall beror den karakteristiska smaken på det våta bearbetningsförfarandet och de mycket populära varianterna SL28 och SL34.

Intressanta fakta om Kenyanskt kaffe

Alla bönor är inte likadana

Kaffebönorna klassificeras i princip efter storlek, systemet är lätt att överblicka: AA är den översta kategorin, följt av A och B. Peaberrydelen är separerad, med PB-märkning. Även om storleken inte nödvändigtvis är en indikation på kvaliteten, men dåliga bönor filtreras bort under urvalet, vilket i sin tur är en stor fördel.

En extraordinär smak

De kenyanska kaffen är typiskt intensiva, komplexa, med inslag av bär och torkad tomat. Dessa drycker har en citrusliknande syra som gör att de annars krämiga och söta dryckerna ofta får liv. De viktigaste produktionsområdena är Bungoma, Embu, Kiambu, Kirinyaga, Kisii, Machakos, Mt. Elgon, Murang’a, Nakuru, Taita Taveta och Tran-Nzoia. Om du verkligen är nyfiken på kenyanska kaffesorter är det viktigt att smaka dem först, att läsa om dem är inte så effektivt. Kenyanskt kaffe är ganska populärt bland kaféerna, så detta kommer inte att vara en särskilt svår uppgift.