Vad är en flat white för kaffe?

Vad är en flat white för kaffe?

Det finns en dryck som dyker upp allt oftare på svenska caféers menyer nuförtiden, och det är Flat White. Den kommer ursprungligen från Australien (eller Nya Zeeland, beroende på vem du frågar) där dryckesvalet har varit en stående punkt på menyn sedan 1990-talet, men flat white har så att säga tagit fart på svenska kaféer sedan mitten av det här decenniet.

Vad är en flat white för kaffe?

Men vad är en flat white? Är det bara en latte med ett annat namn? Inte alls, säger Frank Issit, en gammal barista från Adelaide i Australien. ”Australien har länge haft en espressokultur; vi har aldrig riktigt börjat med droppkaffe eller hällkaffe, espresso har alltid varit vårt sätt.” Isitt säger. ”Vi behövde ett sätt att mjuka upp espresson för vissa människor, och där amerikanerna hade Starbucks-latte-drycken, var vår mjölkiga espressodryck, förutom cappa (ccino), flat white”. Jag antar att den största skillnaden är balansen och dryckens storlek. Vi har aldrig varit intresserade av kaffedrycker på 500 ml; vi klarar oss bra i 150-250 ml-klassen, och det är där som flat white passar in.”

Frank Isitt fortsatte med att betona att flat white är en dryck med balans och textur, till skillnad från den typiska latte-drycken. ”Medan du ser en obestämd mängd ångad, förtjockad mjölk som läggs till espresso i en latte (anmärkning: allt från 4 oz till 8 oz eller mer per espressoshot), håller sig flat white alltid inom förhållandet 3-4:1 mellan ångad mjölk och espresso, och den serveras nästan alltid i en cappuccinokopp, som vanligtvis har en maxstorlek på 240 ml”.

Vad är en flat white för kaffe?

Så flat white är i huvudsak en balanserad, kontrollerad latte som serveras i en 180-240 ml stor portion med 40-60 ml espresso och 140-180 ml ångad mjölk. En liten bit skum i koppen är också okej, men aldrig mer än några millimeter på toppen. Om du vill ha en 500 ml version av drycken måste den innehålla 150-175 ml espresso för att betraktas som en flat white.

I Nordamerika tar drycken fart nuförtiden eftersom balansen mellan mjölk och espresso ger mer nyanser och möjligheten att fortfarande ”smaka” espresson och vad den har att erbjuda. Och för vissa människor är det bättre att ha 4 uns ångad mjölk i magen än att ha 12 eller 16 uns ångad mjölk. ”Espresso på morgonen och flat whites för mig på kvällen”, säger Heidi Scheer, en stamkund på Hey Happy Cafe i Victoria, BC. ”Jag älskar smaken och konsistensen av ångad mjölk, men jag klarar bara av en viss mängd. Jag älskar också espresso och kaffe, men måste reglera hur mycket jag dricker på eftermiddagar och kvällar, så flat white är ett perfekt äktenskap för mig. Jag smakar på espresson (som det här stället gör) men får också komforten av den ångade mjölken i en hanterbar storlek.”

Detta är bakgrunden till flat white: en dryck som ligger mellan den traditionella cappuccinon och latten.