Förlorar malet kaffe koffein med tiden?

Förlorar malet kaffe koffein med tiden?

Vissa hävdar att det gör det, medan andra insisterar på att det inte gör det.

Nja, koffein är ett kemiskt ämne så det finns bara ett område vi kan vända oss till för att hitta ett svar på den här frågan: vetenskapen!

Förlorar malet kaffe koffein med tiden?

Håller koffein i malet kaffe länge?

Denna fråga kan dyka upp av flera olika anledningar. Kanske undrar du om koffeinet kan avdunsta precis som doften och smaken i ditt kaffe gör ju längre det ligger på hyllan, eller så är du bara orolig för att gammalt kaffe i ditt skåp inte ger dig den koffein boost du söker.

För att förklara om koffein i malet kaffe håller i sig över tid måste vi först ta en titt på vad exakt koffein är.

Vad är koffein?

Koffein är en stimulant för det centrala nervsystemet, en drog i metylxantinklassen och en mycket konsumerad psykoaktiv drog. Det är världens mest populära psykoaktiva ämne. Det konsumeras av miljontals människor varje dag och har en mängd olika användningsområden inom industri, medicin och forskning.

Vi vet att koffein användes som energikälla av forntida folk redan 500 f.Kr. Människor dricker också kaffe eller konsumerar koffeinhaltiga produkter för att hjälpa till med mental vakenhet, förbättra humöret eller ge fokus. I naturen är koffein en organisk förening som finns i olika växter, där den används som ett försvar mot rovdjur.

Förlorar malet kaffe koffein med tiden?

Koffein och humana

Det har funnits en hel del motstridig information om hur mycket koffein människor kan konsumera per dag. Det finns vissa forskare som anser att människor kan konsumera upp till 5 koppar kaffe per dag. Människokroppen kan bara ta upp till 400 milligram koffein per dag, vilket innebär att allt över det kan vara farligt. Detta varierar naturligtvis om du har nedsatt tolerans eller om du har andra medicinska tillstånd som kräver att du inte konsumerar det ofta.

Koffein som ämne

Koffein är ett ämne som är anmärkningsvärt stabilt i vattenlösning. Dess molekyler kan motstå värmen från rostningsprocessen, vilket gör det till ett idealiskt material för produktion av kaffebönor.

Koffein har undersökts ingående och visat sig vara anmärkningsvärt stabilt när det utsätts för en rostningsprocess med hög temperatur. Det avdunstar inte som andra lösningsmedel eller material vid rumstemperatur och det löser sig definitivt inte i vatten.

Så tekniskt sett skulle du kunna låta ditt bryggda kaffe stå där i flera veckor utan att något skulle hända med koffeinhalten.

Då det inte avdunstar betyder det också att om du har flera månader gammalt kaffe i skåpet kommer koffeinhalten att förbli oförändrad. Smaken och aromen kommer definitivt att vara gammal, men inget har hänt med koffeinet.

Förlorar malet kaffe koffein med tiden?

Koffein under rostning

En annan vanlig missuppfattning är att olika rostningsnivåer av kaffe indikerar starkare eller mildare koffeininnehåll. Det är helt enkelt inte sant.

Samma mängder kaffebönor, rostade på olika sätt, t.ex. mörkt rostade, ljust rostade, medium rostade, espressorostade osv. har samma mängd koffein i slutet av rostningsprocessen.

Det beror på att, som jag förklarade ovan, koffein är anmärkningsvärt stabilt när det utsätts för höga temperaturer under rostningen. Man skulle vara tvungen att absolut bränna kaffebönorna och förvandla dem till träkol för att koffeinsubstansen skulle påverkas. Ingen gillar dock bränt kaffe!

Den enda skillnaden du smakar mellan alla dessa rostningsnivåer är smaken och aromen i ditt kaffe. En ljus rostning har en mild arom medan en mörk rostning har en träig arom och en rökig smak.

FAQs

Vad är koffein?

Koffein är en stimulerande drog. Det är en psykoaktiv drog, vilket innebär att den förändrar hur din hjärna fungerar genom att öka aktiviteten i det centrala nervsystemet. Det ökar också fokus, vakenhet och vakenhet. Koffein finns bland annat i kaffe, te, läskedrycker, energidrycker och choklad.

Hur mycket koffein behöver jag per dag?

Det varierar beroende på den enskilda personen men de flesta får sitt koffein från kaffe, te och läsk. För vuxna är den rekommenderade mängden koffein 400-600 milligram per dag.

Vad är skillnaden mellan koffein och kaffe?

Koffein är en stimulerande drog som konsumeras i drycker som kaffe och te. Det stimulerar det centrala nervsystemet att frigöra vissa neurotransmittorer (dopamin, noradrenalin, serotonin) och blockerar adenosinreceptorer vilket påverkar hjärnans funktion.

Koffe å andra sidan har en högre koncentration av klorogensyra som omvandlar koffein till mindre potenta molekyler och innehåller även antioxidanter som skyddar mot cellskador.

Hur kan jag hålla mitt kaffe fräscht?

Kaffe är en stor del av många människors liv idag. Vare sig det är på kontoret, hemma eller under morgonpendlingen har kaffe blivit en viktig del av vardagen för många. När vi dricker vårt kaffe måste det vara så färskt som möjligt eftersom vi inte vill känna oss sjuka av att dricka gammalt kaffe.

När det gäller kaffe måste du verkligen ta hand om dina bönor. Om bönorna mals i förväg kan de förlora sin friskhet och smak. Du bör mala kaffet precis innan du brygger det. Och om du efter bryggningen vill förvara kaffet i en lufttät behållare, se till att behållaren är gjord av glas eller keramiskt material och inte av plast.

Är det några nackdelar med koffein?

Koffein är ett stimulerande ämne som finns i kaffe, te, läsk och andra drycker. Om du inte är försiktig med koffein kan det ge vissa negativa biverkningar som sömnlöshet, ångest och minskad aptit.

Nedan följer några av nackdelarna med koffein:

– Koffein kan orsaka sömnlöshet eller sömnproblem för dem som är känsliga för det

– Koffein kan göra dig orolig

– Koffein kan orsaka huvudvärk när det konsumeras i stora mängder

Sluttliga tankar

Så här är ditt svar! Koffein i malet kaffe håller sig och länge faktiskt. Även om det definitivt inte är en anledning till att du ska låta ditt kaffe stå i skåpet i evigheter. Det är synd att sluta dricka gammalt kaffe och inte kunna njuta av den dekadenta doften och smaken av dina färska kaffebönor.

Jag hoppas att den här artikeln lyckades ge ett detaljerat svar på din fråga och att den har gett lite mer insikt om koffeinets värld och dess relation till vår kropp och hälsa.