9 dyraste kaffesorterna i världen

9 dyraste kaffesorterna i världen

Om du köper lokalt rostade bönor istället för billigt kaffe från snabbköpet får du en överlägsen smak och delikata smaktoner. Priserna kan visserligen variera, men de håller sig inom ett liknande prisintervall. Men hur är det med kaffe som är 10 eller 100 gånger dyrare än en vanlig påse kaffebönor?

Vi kommer att ta upp de dyraste kaffesorterna i världen, orsakerna till de höga priserna och vad du kan förvänta dig av dessa dyra kaffesorter.

9 dyraste kaffesorterna i världen

1. Svart elfenbenskaffe

Black Ivory kostar ca 7425 kr per 250 gram

Världens dyraste kaffe produceras endast i norra Thailand, där det finns tillgängligt på exklusiva ställen för cirka 450 kr per kopp.

Anledningen till det höga priset beror främst på den extravaganta bearbetningsmetoden, som involverar elefanternas mage- och tarmkanaler.

Ja, det stämmer. Bönorna intas först av elefanter och aktiveras sedan av särskilda enzymer under matsmältningen. Detta gör sig av med den bittra smaken och gör kaffet mjukt och smakrikt.

Problemet är att de flesta bönor blir övertuggade och fragmenterade, vilket innebär att processen ger en mycket liten mängd kaffe. Och den extrema sällsyntheten bidrar till det höga priset på Black Ivory Coffee.

9 dyraste kaffesorterna i världen

2. Kopi Luwak

Ca 2970 kr per 250 gram

Det näst dyraste kaffet i världen, Kopi Luwak, och svart elfenbenskaffe har en sak gemensamt – bönorna är båda smälta av ett djur innan de hamnar i koppen.

Kopi Luwak är ett indonesiskt lyxkaffe som produceras på Bali och som äts och smälts av en asiatisk palmcivilett. Anledningen till att detta kaffe är så exklusivt är att civetterna har smak för de bästa bönorna och väljer endast de sötaste och färskaste kaffebären. Detta skapar en flitig naturlig skördemetod som garanterar bönornas överlägsna kvalitet.

Kopi Luwak är också omgiven av kontroverser. Verkligheten är att civetterna ofta hålls under omänskliga förhållanden och tvångsmatas med enbart kaffebönor, vilket är grymt för djuren samt motverkar syftet med att civetterna på ett naturligt sätt väljer ut de bästa bönorna.

Populariteten av Kopi Luwak på Bali skapade en massiv bluffkultur, och kaffet blev ett sätt att lura turister snarare än att sälja en äkta produkt. I dag uppskattar man att endast 10 % av det kaffe som säljs som Kopi Luwak faktiskt har smält av palmcivetten.

9 dyraste kaffesorterna i världen

3. Finca El Injerto

Ca 2475 kr per 250 gram

Detta dyra kaffe kommer från en kuperad region i Huehuetenango i Guatemala. Denna plats är unik för sin höga höjd på mer än 1676 meter över havet, vilket skapar goda förutsättningar för att odla kaffe.

Kaffeet Finca El Injerto kommer från en enda gård som tidigare var en sockerrörsodling. Bönorna är extremt sällsynta och kända för sin nyanserade fruktigt söta smak. Den unika smakprofilen hos detta kaffe har blivit internationellt erkänd och bönorna har vunnit många utmärkelser, bland annat Cup of Excellence flera gånger.

Med tanke på att bönorna är så begränsade måste man vara försiktig och endast handla dem från välrenommerade kaffeodlingar, eftersom frågan om hur mycket av detta kaffe som faktiskt är äkta kvarstår.

4. Hacienda la Esmeralda

Ca 1732 kr per 250 gram

Kaffebönorna från Hacienda la Esmeralda odlas på sidorna av berget Baru i Panama i skuggan av guavaträd. Den är känd som den främsta producenten av Gesha-kaffe.

Detta kaffe är känt för sin stora fylliga smak, fruktiga och blommiga smak som har rosor och bär, samt lavendel smaknoter.

Allt kaffe som produceras handplockas och bearbetas direkt på gården, som är känd för sitt engagemang och sin kvalitet.

Gården har fått rykte om sig att vara en av de bästa kaffeproducenterna i världen och har vunnit flera utmärkelser som erkänner dess smak.

9 dyraste kaffesorterna i världen

5. Saint Helena

Ca 396 kr per 250 gram

När vi går nedåt i listan går vi nu över till de kaffesorter som inte har astronomiska priser men som ändå är betydligt dyrare än en vanlig påse bönor, och vi börjar med kaffe från Saint Helena.

Dessa bönor odlas på ön Saint Helena i södra Atlanten, 1 200 mil från Afrikas västkust. Det är en ö där Napoleon Bonaparte var i exil 1815, vilket bidrar till platsens exklusivitet.

Denna ö odlar speciella grönspetsiga Arabica-bönor som bara växer på St Helena och som är kända för sin delikata smakprofil. Dessa bönor kallas ofta för kaffets Pinot Noir. När du smakar St Helena-kaffe kan du förvänta dig en utsökt karamellsmak med en antydan till citrusnoter.

Bönorna är dock svåra att odla och svåra att transportera från den avlägsna ön. Sällsyntheten och läget bidrar till att St Helena-bönorna är så dyra.

6. Molokai Coffee

Ca 297 kr per 250 gram

Detta kaffe kommer från Hawaiis arkipelag, närmare bestämt från den mindre ön Molokai, ett område som har några av de bästa förutsättningarna för en kaffeodling.

Detta, i kombination med år av skicklighet och utveckling av skördeprocessen, resulterar i dessa utsökta bönor.

Molokai-kaffet, ofta märkt som Molokai Prime, är en röd Catuai-sort som trivs i de vulkaniska jordarna på Hawaii-öarna och presenterar rika smaknoter i din kopp.

7. Jamaicans Blue Mountain-kaffe

Ca 278 kr per 250 gram

Blue Mountain-kaffe kommer från Jamaicas Blue Mountains och odlas på en höjd av cirka 1524 meter över havet. Förhållandena som garanterar riklig nederbörd och välgödslad jord erbjuder ett idealiskt klimat som får kaffebönorna att blomstra.

Smaken av Jamaican Blue Mountain-kaffe är mild utan någon stark eller obehaglig eftersmak. Detta kaffe är mycket mjukt och populärt bland personer som inte gillar bitterhet i kaffe. Detta kaffe är mest populärt i Japan, som är den största importören av detta varumärke.

9 dyraste kaffesorterna i världen

8. Fazenda Santa Inês

Ca 248 kr per 250 gram

Fazenda Santa Ines är en representant från Sydamerika bland världens dyraste kaffe. Kaffet odlas i Brasilien, nära Mantiquera-bergen.

Den unika egenskapen hos detta kaffe är att det odlas med hjälp av naturliga mineralvattenkällor i bergsområdet, vilket ger en särskilt ren smakprofil. Du kan förvänta dig en söt smak med toner av karamell och massor av fruktiga smakegenskaper som har erkänts av Cup of Excellence.

Avse den otroliga smaken har området över 100 års erfarenhet av kaffeodling, vilket har gjort att det har förtjänat sin fanbase över hela världen av människor som är villiga att betala det högre priset.

9. Kona-kaffe

Ca 168 kr per 250 gram

Den sista dyra platsen på vår lista är reserverad för Kona-kaffe, som odlas specifikt i Kona-distrikten på Hawaii, som har perfekta förhållanden för att odla kaffebönor.

Kona-kaffe är känt för sin unika smak och goda smak. Det är en sällsynt sort som endast erbjuder ett begränsat utbud som inte klarar av efterfrågan.

Som ett resultat av detta använder de flesta återförsäljare inte 100% Kona-sorten utan tillsätter endast 10 % Kona-kaffe i sina bönor. Om du vill uppleva de unika smakerna ska du se till att välja 100% Kona.

9 dyraste kaffesorterna i världen

Är det dyra kaffet värt sitt pris?

Det är värt att betala extra för kaffe av god kvalitet, men är dessa dyra kaffesorterna värda sin höga prislapp?

Och även om vissa kaffesorter kostar en förmögenhet för sin otroliga smak, kommer priset oftast från det faktum att dessa kaffesorter är extremt sällsynta och svåra att få tag på.

Är du en inbiten kaffe-entusiast eller vill servera något extraordinärt så se till att prova någon av ovan kaffesorter.

.