white ceramic mug filled with coffee

Neapolitansk kaffekultur

Neapolitiskt hasselnötskaffe

Hasselnötskaffe är en mycket populär dryck i Neapel. Vi kan hitta denna dryck i nästan alla barer, som är en av de mest kända smaksatta kaffet i regionen. I själva verket är hasselnötskaffe en espresso med hasselnötsgrädde tillsatt: därav den krämiga, täta konsistensen. Krämen tillverkas av hasselnötter som odlas i Neapelprovinsen, vilket är mycket gott i sig självt.

Det napolitanska kaffet är mycket berömt. Enligt uppgift ligger hemligheten i speciella, hemliga blandningar och optimal rostning. Den karakteristiska, uttalade smaken uppnås genom en blandning av arabica och robusta och en mörkare kafferostning som är vanlig i resten av Italien. Det finns också andra viktiga faktorer som gör det napolitanska kaffet till vad det är: kaffet måste serveras i en varm kopp, eftersom kaffet på så sätt blir varmare, medan vattnet ska drickas redan före kaffet (vilket förbereder marken för kaffeupplevelsen, eftersom smakerna på så sätt blir mer njutbara).

Neapolitansk kaffekultur

Kaffekulturen i Neapel

För napolitaner är kaffedrickandet en ritual. Definitivt mer än en enkel dryck. Det är en viktig del av det sociala livet, rekreation och det hjälper människor att abstrahera från vardagliga problem. När någon bjuder in oss att dricka kaffe betyder det att de också vill dela sitt sällskap med dig. Det är inte en ren slump att traditionen med café sospeso (suspenderat kaffe) föddes här.

Neapolitanerna drack kaffe dagligen redan på 1700-talet. De skrev många sånger om kaffe och det finns många kända filmscener där den svarta drycken förekommer.

Neapolitansk kaffekultur

Neapel

De bästa napolitanska kaffehusen
Caffé del Professore är det mest rekommenderade napolitanska kaffehuset på internet, som är ett fäste för hasselnötskaffe. Dessutom är Gran Caffè Gambrinus också värt ett besök, vars anfader grundades 1860, det vill säga; detta kaffehus är lika gammalt som Italien. Det är definitivt ett av de finaste exemplen på historiska, litterära kaféer!

En unik kaffeupptäckt

Neapel kan också vara stolt över en kaffehistorisk upptäckt: caffettiera napoletana (cuccumella), som föddes i början av 1800-talet i den syditalienska staden. Denna konstruktion är tillverkad för kaffebryggning i hemmet och består av fyra separata enheter: vattenbehållaren, en halvöppen, halvporös behållare, filtret (i vilket kaffesumpen strös), karet (som innehåller det färdiga kaffet) och ett lock. När vattnet kokar vänds kaffebryggaren upp och ner, så att kaffet som hämtas från det varma vattnet som rinner genom kaffesumpen hamnar i den nedre delen. Cuccumella tillverkas fortfarande i traditionell, retro och modern design, men har under tiden ersatts av en snabbare version.